Ook aan de slag als zzp\’er?
Het zelfstandig ondernemerschap is voor veel mensen een aantrekkelijk idee. Dat je niet voor een baas hoeft te werken kan als muziek in de oren klinken en wellicht iets voor je zijn. Hoewel het werken als zzp’er steeds populairder wordt is het nog niet voor iedereen duidelijk wat deze werkvorm nu precies inhoudt. Sommige mensen zijn geboren ondernemers en weten al van jongs af aan dat zij een eigen bedrijf willen runnen, bij anderen komt dit idee pas later op. Wellicht ben je bijna klaar met je studie en ben je geïnteresseerd in het ondernemerschap, of ben je simpelweg toe aan een carrièreswitch. Een zelfstandige zonder personeel kan dan de oplossing bieden en het brengt veel mogelijkheden met zich mee. Daarom lees je in dit blog meer over het werk als zzp’er en hoe je zelf in deze wereld kunt stappen.
Wat is een zzp’er?
Om erachter te komen of het iets voor jou is, is het goed om je te verdiepen in wat een zzp’er nu precies is. Deze zelfstandige zonder personeel verdient geld door diensten aan te bieden. Hierbij krijgt hij geen vast inkomen omdat hij niet in loondienst is, hij is voor zijn salaris dus afhankelijk van de diensten en opdrachten die hij aanneemt. Officieel wordt je als ondernemer gezien als je aan minimaal 1225 uur werk per jaar komt. Hieronder vallen alle werkzaamheden als zzp’er. Het grote voordeel is dat je zelf kunt bepalen wanneer je werkt en hoeveel uur je maakt. Je bent vrij om de klussen die je aanneemt te kiezen, dus in principe ben je niet verbonden aan klussen die je niet leuk vindt. Bij deze vorm van ondernemen zijn er uiteraard ook nadelen waar je rekening mee moet houden. Deze nadelen zijn vooral risico’s die je loopt. Het grootste risico is de onzekerheid over het maandelijks inkomen. Dit staat niet vast en is afhankelijk van hoeveel en welke klussen je aangeboden krijgt en aanneemt. Daarnaast ben je zelf verantwoordelijk voor een aantal zaken die een werkgever normaal voor je regelt. Zo moet je zelf je pensioen regelen, dien je zelf verzekeringen als de zzp beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten en moet je een zakelijke bankrekening openen. Je financiën bijhouden is essentieel als zzp’er en je kunt hiervoor gebruik maken van een boekhoudprogramma zzp.
Stappen tot zzp'er
Om je eigen bedrijf op te starten zijn er een aantal stappen die je moet doorlopen. Als eerst is een goede voorbereiding van belang. Een ondernemingsplan helpt om je plannen op papier te zetten en je slagingskans te verhogen. Hierin bepaal je ook je uurtarief als zzp’er. Omdat je verantwoordelijk bent voor je risico’s is het van belang deze te beperken door verzekeringen af te sluiten. Eenmaal goed voorbereid schrijf je je in bij de KVK, waarna je je administratie kunt gaan opzetten. Meestal niet de favoriete bezigheid, maar niet minder belangrijk. Bij je administratie hoort ook de regeling van je financiën. Zodra je helemaal klaar bent om te starten kun je op zoek gaan naar opdrachten. Hiervoor kun je gebruik maken van een platform dat opdrachten aanbiedt voor zzp’ers.