Blogoverzicht

oktober 2017
23 oktober - Boeuf Bourguignon, een legendarische stoofpot
augustus 2017
31 augustus - September, wijnmaand
juli 2017
21 juli - Spaanse invasie in mooiste Franse vestingstad
mei 2017
22 mei - Villefranche-de-Rouergue: de mooiste markt van Frankrijk
maart 2017
30 maart - Rocamadour, gebouwd op ‘vrome leugens’
februari 2017
24 februari - De wijnbranders van Cognac
januari 2017
31 januari - De dame van de Haute-Savoie
09 januari - Op de eetmarkt in Montignac
december 2016
21 december - Wat eten we met de kerst?
08 december - Guédelon
05 december - Oudste wijngaarden van Frankrijk – AOP Gaillac
01 december - Een fantastische plek in de Cevennen!
november 2016
15 november - Op zijn dorps
oktober 2016
17 oktober - Jazeker, de apotheker!
07 oktober - Kaas

Home >> Blog >> Oudste wijngaarden van Frankrijk – AOP Gaillac

Oudste wijngaarden van Frankrijk – AOP Gaillac

5 december 2016

Volgens archeologen was er al eeuwen voor de komst van de Romeinen wijnproductie in de buurt van het Grésigne bos. De Romeinse kolonisten bouwden in de 1ste eeuw voor Christus de wijngaarden verder uit en introduceerden de bijhorende wijnhandel.

Vanaf 972, vanuit de abdij Saint Michel in Gaillac, verbouwden de Benedictijner monniken in de ruime omgeving druiven en verbeterden stelselmatig de wijn. Als meststof werd uitsluitend nog duivenmest gebruikt, vandaar de vele “pigeonniers” in het landschap. Vanaf de 14e eeuw brandde men, als een soort keurmerk, de haan van Gaillac’s stadswapen op de vaten. Hierdoor was de wijn lange tijd bekend als de “Vins du Coq”.

De Tarn, eeuwenlang de belangrijkste transportader in de streek, mondt in Moissac uit in de Garonne. Zo kwam de Gaillac wijn in Bordeaux en werd eeuwenlang gebruikt om het alcoholgehalte van de Bordeaux wijnen op te peppen.

Het milde microklimaat in Gaillac, wordt beïnvloedt door de zachte Atlantische en de warme Mediterrane stromingen en de droge hete “vent d’autan”. De warme dagen in september, afgewisseld met frisse nachten, zorgen voor overrijpe druiven met een hoog suikergehalte. Hiermee wordt buitengewone, gevarieerde en lekkere wijn geproduceerd die ten onrechte alleen lokaal wereldberoemd is.

De huidige wijngaarden van Gaillac behoren tot de oudste van Frankrijk. Enkele oude druivenrassen zoals Mauzac, Duras, Len de l’El en Braucol worden uitsluitend hier geteeld. Op een totale oppervlakte van 2500 hectare, gespreid over 73 dorpen, produceren een 100-tal onafhankelijke wijnboeren en 3 coöperatieven jaarlijks 165000 hectoliter AOP Gaillac wijn.

De AOP Gaillac wordt onderverdeeld in drie terroirs:

  • De linkeroever van de Tarn: de kleigrond, vermengd met grint en sedimenten aangevoerd door de Tarn, zorgt voor stevige rode en ook zoete witte Gaillac
  • De rechteroever van de Tarn:
    • de omgeving van Labastide de Levis: een iets hoger gelegen gebied met een kalkrijke bodem (voornamelijk Duras, Syrah en Braucol druiven)
    • de omgeving van Cahuzac: de Vère vallei met de vele bomen is iets koeler
    • de hellingen van Gaillac (kleigrond met een hoog kalkgehalte) krijgen de meeste zon
  • Kalkplateau van Cordes, hoger gelegen en twee weken later geoogst dan in de rest van de streek

 

Alle wijnboeren hebben een breed scala aan wijnen en zoveel diversiteit vormt vermoedelijk het grootste marketing-probleem van de AOC Gaillac. Bij praktisch iedere wijnboer kan men het ganse gamma van de 7 “Appelation d’Origine Contrôlée” wijnen proeven | bij voorkeur in deze volgorde:

  • AOP Gaillac Blanc Sec: droge witte wijn, fris en fruitig, lekker bij vis of zomaar op een terrasje
  • AOP Gaillac Fraîcheur Perlée: zomerse parelende aperitiefwijn met een frisse toets
  • AOP Gaillac Rouge: rode wijn die in niets, behalve de prijs, moet onderdoen voor de buren in de Bordeaux streek. Vooral op basis van Braucol en Duras, met een specifieke diepe kleur, krachtige neus, rood fruit met een kruidige toets, al dan niet gerijpt in eiken vaten
  • AOC Gaillac Rouge Primeur: de primeurwijn is beschikbaar vanaf de 3de donderdag van november, vooral een reden om uitgebreid te feesten
  • AOP Gaillac Doux: de zoete witte wijn is het meest gerenommeerd omwille van de typische aroma’s en past zowel bij het aperitief, foie gras, dessert of geurige kaas
  • AOP Gaillac Rosé: rosé wijn, vol en helder van kleur, uitstekend bij salades in de zomer
  • AOP Gaillac effervescent: sprankelende wijn volgens de méthode Gaillaçoise (ook méthode Ancestrale genoemd), fijne bubbels met elegante aroma’s, van droog tot zoet

Bij alle wijnboeren kan men probleemloos aankloppen en wijn degusteren. Grote domeinen hebben hiervoor personeel en een mooi ingerichte wijnkelder. De kleine wijnboer verzorgt zijn marketing zelf. Desnoods in een hoek van een oude kelder laat hij je met passie proeven van het resultaat van zijn arbeid en vakmanschap.

Wilt u deze regio eens bezoeken, bekijk dan onze vakantiehuizen:

Gîte les Sangliers

Gîte la Bouygue

Door Roger Gesquiere

Cookie-instellingen

Cookies zijn kleine tekstbestandjes die door je browser worden opgeslagen op je computer, smartphone of tablet om de website of app goed te laten werken en gebruiksvriendelijker te maken of om ons inzicht te geven in het gebruik van de website of app zodat we deze nog beter kunnen afstemmen op de wensen van onze bezoekers.

Privacy & Cookie Policy | Sluiten
Instellingen

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie

Wij gebruiken cookies om het gebruik van deze website te vergemakkelijken. U kunt deze cookies uitzetten via uw browser, maar dit kan het functioneren van onze website negatief beïnvloeden.

Sluit